5 Ekim 2008 Pazar

Beş Soru Beş Cevap “Osman Gazi"

1-Osman Gazi’nin soyu hakkında bilgi verir misiniz?

Osmanlı hanedanı, Oğuz Han’ın büyük oğlu kayı neslindendir. “Hanlık Oğuz Han’ın mucibince âhir Kayı Han evladına düşse gerektir.” Selçuklular Moğol egemenliği altına girince Müslüman halk, hanlığın başına Osman’ın geçmesini istedi. 1075’te İznik’i fethedip payitaht yapmış olan Selçuklu Kutalmışoğlu Süleymanşah, Osman’ın dedesi olarak benimsenmiştir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi 1258'de Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Hayme Hatun'dur.


2-Osmanoğulları Anadolu’ya ilk geldiklerinde konumları ne idi?

Osman Gazi, Kastamonu Beylerbeyine, o da Selçuklu Sultanına, Sultan da İran’daki İlhan’a bağımlı idi. İlk Osmanlı Beyliğini kurmuş olan Gündüz Alp’in torunu, Ertuğrul Gazi’nin oğlu, Osman; “Gazi” ve “Bey” unvanlarını kullanmıştır.


3-Osmanoğullarının kuruluş yıllarında uyguladığı iskân politikası nasıldı?

İstimâlet; hoşgörü ile kendi tarafına kazanma anlamına gelir. Osmanlılar bir yeri fethetmeden önce üç kez teslim önerisinde bulunurlar, kabul edilirse amân verirler, şehirlere “amân-nâme” veya “ahdnâme” ile güvenceler tanırlardı.



4-Osman Gazi’nin döneminde neler oldu?

Osman Gazi döneminde ilk Osmanlı akçesi bastırıldı. 1302'de Bizans İmparatorluğu Ordusu'na karşı Koyunhisar'da yapılan savaştan Osmanlılar galip çıktı. Osman Gazi babası Ertuğrul Gazi'den 4800 km.kare olarak devraldığı toprakları oğlu Orhan Gazi’ye 16000 km. kare olarak devretti


5-Osman Gazinin mirası ve vasiyeti neydi?

Vefat ettiğinde geriye bıraktığı mal varlığı şunlardı: Bir at zırhı, bir çift çizme, birkaç tane sancak, bir kılıç, bir mızrak, birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklık.
Ey oğul! Her işten önce din işlerine dikkat et. Zira farizaya (farzlara) dikkat, din ve devletin güçlenmesine sebeptir. Din işlerini; dikkatli olmayan, itikadı bozuk ve doğru yoldan ayrılmaya yönelen, büyük günahlardan kaçınmayan, helale-harama dikkat etmeyen sefihlere ve ayrıca tecrübesiz kişilere bırakma, devlet idaresinde bu gibi kişilere iş verme! Zira yaratandan korkmayan, yaratılandan hiç korkmaz.
Halkını düşman istilasından ve zulme uğratılmaktan koru! Haksız yere hiç bir ferde layık olmayan muamelede bulunma! Halkı taltif et, hepsinin rızasını kazan.

Murat Mısır
Tarih Öğretmeni

Hiç yorum yok: